Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fors meer extremen snelheidsovertredingen

08-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
snelheidsmeter_09.jpg
Het aantal ernstige snelheidsovertredingen is de afgelopen jaren flink toegenomen. Vorig jaar waren er ruim 72.000 snelheidsovertredingen van 30 kilometer per uur of meer, tegenover ruim 55.000 in 2015. Dat bevestigt het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant.
In 2017 waren er nog een kleine 67.000 fikse snelheidsovertredingen die door het Openbaar Ministerie moesten worden beoordeeld, in 2016 ruim 65.000. Ernstige snelheidsovertredingen worden altijd voorgelegd aan het Openbaar Ministerie, die dan kan besluiten wat er moet gebeuren.

Kentekenovertredingen

De stijging is vooral toe te schrijven aan zogenoemde kentekenovertredingen. Dat zijn overtredingen die door middel van een flitspaal of trajectcontrole worden opgemerkt. Het aantal fysieke staandehoudingen door de politie heeft de afgelopen jaren wat geschommeld. ,,Maar die laten geen hele forse stijging zien'', aldus een woordvoerder van het CJIB.

Onduidelijk

De oorzaak van de stijging is onduidelijk. ,,We hebben er niet echt een verklaring voor. Dan moeten we gaan raden.’’ Mogelijk dat de digitalisering van het flitspalenpark ermee te maken heeft, zegt ze. Het aantal flitspalen is weliswaar afgenomen, maar de palen die er zijn staan wel altijd aan. Ook de trajectcontroles, waarmee continu wordt gehandhaafd, kunnen hebben bijgedragen aan de toename. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!