Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Forse stijging leveringsproblemen medicijnen

13-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
medicijnen 930x520
Het aantal meldingen van mogelijke leveringsproblemen voor medicijnen is vorig jaar fors gestegen. In 2017 waren er 536 meldingen, afgelopen jaar 1390. Deze problemen gaan over ongeveer duizend verschillende medicijnen. Dit blijkt uit de jaarrapportage 2018 van het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten, een samenwerkingsverband van medicijnautoriteit CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Ruim de helft van de gemelde leveringsproblemen kwam door een vertraging in de productie van een medicijn. Toegenomen vraag naar medicijnen wordt in 16 procent van de gevallen genoemd. Dit probleem ontstaat vaak door een tekort aan een vergelijkbaar middel van een andere fabrikant. 14 procent van de leveringsproblemen wordt veroorzaakt doordat er met planning en distributie iets mis gaat.

Meldpunt

De stijging wordt mede veroorzaakt doordat bedrijven beter bekend zijn met het Meldpunt. Een melding betekent niet dat er echt een tekort is of komt. In 2018 is voor bijna alle tekorten een oplossing voor de patiënt gevonden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!