Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fraude in betalingsverkeer neemt flink af

30-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bankpas internetbankieren betalen overboeken 930 520
De schade door fraude in het betalingsverkeer is vorig jaar met 43 procent gekrompen, tot 10,2 miljoen euro. Dat meldden Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken donderdag.
Fraude tijdig detecteren
Vooral bij internetbankieren kwam fraude minder voor. Met 822.000 euro lag de schade daar bijna 80 procent lager dan in 2015. Fraude met betaalpassen kostte met 5,6 miljoen euro bijna een derde minder dan een jaar eerder. De sterke dalingen laten volgens de belangenorganisaties zien dat banken er steeds beter in slagen fraude tijdig te detecteren en dat consumenten zich beter bewust zijn van de risico's.
Alertheid blijft geboden
,,Ondanks het succes van banken om fraude in het betalingsverkeer te beperken, blijft alertheid geboden'', waarschuwde de vereniging echter. ,,Criminelen richten zich steeds vaker op andere, niet bancaire vormen van fraude zoals internetoplichting via bijvoorbeeld Marktplaats of factuurfraude.''
Banken in actie
In februari meldde Betaalvereniging Nederland al dat banken vanaf dit jaar beter gaan controleren of de naam die bij een overboeking wordt opgegeven klopt met het rekeningnummer waar het geld op moet worden gestort. Die check moet helpen om verkeerde overboekingen en fraude tegen te gaan. Per maand zouden ongeveer 1300 verkeerde boekingen bij banken worden gemeld. In driekwart van de gevallen gaat het om verouderde rekeningnummers en vergissingen. Daarnaast zou gemiddeld in ruim tweehonderd gevallen per maand sprake zijn van fraude.
Naamcheck
Bij de zogeheten IBAN-naamcheck wordt de naam van de begunstigde gecontroleerd voordat de overboeking wordt uitgevoerd. Wanneer bij de check fouten worden ontdekt, krijgt de opdrachtgever een waarschuwing. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!