Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Fraudehelpdesk toont voorlopig geen phishingmails

23-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mail e-mail phishing computer laptop 930
De Fraudehelpdesk zal voorlopig geen waarschuwingen meer tonen voor phishingmails of -sms'jes. De website die bekendstaat om het waarschuwen voor dit soort nepmails van online fraudeurs heeft een afwijziging gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) voor een vergunning.

Toestemming afgewezen door AP

De Fraudehelpdesk had toestemming gevraagd om strafrechtelijke informatie bij te houden, maar de aanvraag is afgewezen door de AP. Volgens de Autoriteit was de aanvraag voor het verzamelen van gegevens van fraudeurs niet goed onderbouwd. De Fraudehelpdesk had niet duidelijk gemaakt "welke gegevens hij wilde verzamelen, welk doel dat had, wat de noodzaak was en waarom het niet op een andere manier bereikt kon worden. We hebben ze op allerlei punten gewezen, we hebben met ze meegedacht, maar uiteindelijk hebben ze hun huiswerk niet voldoende gedaan. De aanvraag was onder de maat", luidt de onderbouwing.

Afwijzing niet om inhoud

De privacywaakhond AP benadrukt dat de afwijzing niets te maken heeft met de Fraudehelpdesk zelf of met het onderwerp. "We vinden fraudebestrijding ontzettend belangrijk, maar het moet wel volgens de wet." De Fraudehelpdesk gaat voor de verschillende werkzaamheden opnieuw een vergunning aanvragen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Een private organisatie zoals Fraudehelpdesk mag strafrechtelijke gegevens gebruiken, bijvoorbeeld voor zwarte lijsten, maar heeft wel toestemming nodig van de Autoriteit Persoonsgegevens. Zo heeft sportkoepel NOC*NSF een 'Register veroordeelden seksuele intimidatie in de sport'. Tankstations hebben zwarte lijsten van benzinedieven en winkelcentra hebben overzichten van mensen met winkelverboden. ANP
Blijf op de hoogte van nepmails, bekijk Kassa's Dossier phishing .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!