Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Fysio voor reumapatiënt komende vier jaar vergoed

Fysio voor reumapatiënt komende vier jaar vergoed

Patiënten die veel hinder ondervinden door bepaalde vormen van reuma krijgen de komende vier jaar fysiotherapie vergoed. In de tussenliggende tijd wordt onderzocht of de behandeling inderdaad aanslaat. Minister Bruins (Medische Zorg) laat "langdurige actieve fysiotherapie" voor patiënten "met ernstige functionele beperkingen" per 1 oktober voorwaardelijk toe tot het basispakket, meldt hij aan de Tweede Kamer.

Veel mensen lijden aan reuma

Het gaat om fysiotherapie voor patiënten met axiale spondyloartritis (AXSPA) of reumatische artritis (RA), die ernstige functionele beperkingen ondervinden van hun ziekte. Deze patiënten hebben vaak chronisch pijn en zijn stijf en vermoeid omdat gewrichten ontstoken zijn. Op den duur kunnen aangedane gewrichten vervormen. Sommige patiënten komen in een rolstoel terecht. Deze twee vormen van reuma, AXSPA en RA, komen veel voor in ons land. Alleen al voor RA zijn dat een kwart miljoen patiënten.

'Belangrijke stap'

ReumaNederland juicht het besluit van minister Bruins toe. "Het is een belangrijke stap richting toegankelijkheid van fysiotherapie voor mensen die het echt nodig hebben. Let wel, het gaat om een onderzoek dat slechts voor een beperkte groep mensen met ontstekingsreuma wetenschappelijk moet bewijzen dat fysiotherapie noodzakelijke zorg is; en dus vergoed moet worden. Wij hebben dit onderzoek daarom samen met de KNGF, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, geïnitieerd. Wij denken dat voor veel meer mensen met reuma fysiotherapie nodig is", aldus Sija de Jong, manager patiëntenbelangen bij ReumaNederland. ANP