Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gasbesluit vernietigd door Raad van State

03-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wiebes
Opnieuw heeft de Raad van State een gasbesluit van het kabinet vernietigd. De voor dit jaar geplande gaswinning mag wel doorgaan, oordeelt de hoogste bestuursrechter.
Voor dit jaar stond minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) toe dat er 19,4 miljard kubieke meter uit het Groninger gasveld wordt gehaald. Ook al is dat een stuk minder dan voorheen, ging dit voor onder meer de provincie Groningen, negentien gemeenten uit de regio en belangenclub Groninger Bodem Beweging niet ver genoeg.

Slechte onderbouwing

De Raad van State vindt vooral dat de minister niet goed onderbouwt waarom hij de winning in de komende gasjaren niet sneller kan beperken. De minister heeft in het huidige gasjaar wel genoeg oog gehad voor de balans tussen het veiligheidsbelang van de Groningers en de leveringszekerheid van het gas. Ook is er genoeg waarde gehecht aan het kabinetsbesluit de gaswinning uiteindelijk te beëindigen.

Waarom kan de vraag niet sneller omlaag?

Op de lange termijn moet Wiebes beter communiceren hoe hij een einde wil maken aan de gaswinning. Volgens de Raad van State moet de minister duidelijker maken waarom de vraag naar gas van de industriële grootverbruikers en de glastuinbouw en de export naar het buitenland niet sneller omlaag kunnen.
Het nieuwe 'gasjaar' begint in oktober. Wiebes wilde dat jaar nog toestaan dat er 15,8 miljard kubieke meter wordt gewonnen, maar moet dat dus beter uitleggen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!