Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Gebouw UvA bezet door studenten

Gebouw UvA bezet door studenten

Een groep studenten heeft in Amsterdam een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet. Ze voeren actie tegen bezuinigingen van het kabinet en ,,uitholling van het onderwijs''. De ingangen van het P.C. Hoofthuis in de Spuistraat zijn gebarricadeerd en aan de reling van het dak hangt een rood spandoek, met de tekst 'Autonome Universiteit'. Later op de dag wordt in de hoofdstad een protestmars gelopen.

De bezetters van het gebouw, waarin onder meer collegezalen zitten, noemen zich Autonome Universiteit Postcolonial House. De protestactie richt zich ook tegen het college van bestuur van de universiteit. De bezetters zeggen pas weg te gaan als hun eisen worden ingewilligd. Ze willen onder meer dat de afschaffing van de dividendbelasting wordt teruggedraaid, zegt een woordvoerster. Het geld moet ten goede komen aan de publieke sector.

Colleges gestaakt

Verschillende studenten en docenten zagen vrijdag hun colleges niet doorgaan. Volgens twee van de actievoerders staan veel docenten positief tegenover de protestactie, omdat zij kampen met hoge werkdruk. Een woordvoerster van de UvA kon nog niet zeggen of er maatregelen volgen. ,,Ik kan er nog niks over zeggen, we zijn het aan het uitzoeken en komen er straks op terug''. 

Protestmars

De protestmars, de March for Education 2.0, begint om 12.00 uur bij de Binnengasthuisstraat. Behalve studenten uit Amsterdam worden ook studenten uit andere steden verwacht.

Bezuinigingen

Verscheidene universiteiten hebben deze week actie gevoerd voor meer geld voor het wetenschappelijk onderwijs. De actiegroep WOinActie wil dat het kabinet fiks over de brug komt. Ze eist dat het kabinet 1,15 miljard euro aan 'achterstallig' geld in het wetenschappelijk onderwijs steekt en een bezuiniging van 183 miljoen euro schrapt.

Aangifte

De Universiteit van Amsterdam heeft aangifte gedaan tegen de actievoerders die het universiteitsgebouw P.C. Hoofthuis bezet houden. ,,Dat hebben we gedaan wegens huisvredebreuk'' zegt een woordvoerster. De activisten hadden de toegangsdeuren van het universiteitsgebouw geforceerd en beschadigd, maakte de universiteit eerder bekend.

Gesprek

UvA-voorzitter Geert ten Dam en Fred Weerman, decaan van Geesteswetenschappen, wilden vrijdagochtend in gesprek met de activisten. ,,Maar ze mochten het gebouw niet in. Er is geen gesprek geweest'', aldus de zegsvrouw. De actievoerders hebben laten weten dat ze voorlopig niet weggaan. Het Openbaar Ministerie moet nu besluiten of het pand ontruimd gaat worden.  ANP