Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Geef burger controle over slimme meter'

29-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
229 keer bekeken
  •  
slimme meter gyr 930
Consumenten zouden de controle moeten krijgen over wie er toegang krijgt tot de slimme energiemeter in hun huis. Dat bepleit de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een zogeheten visiedocument. Volgens de toezichthouder kan dat bijdragen aan de energietransitie.
De ACM vindt dat de data uit de slimme meters op een onafhankelijke manier moeten worden beheerd. Verschillende partijen zouden daar dan op dezelfde manier toegang toe kunnen krijgen. Nu hebben vrijwel alleen netwerkbeheerders en energieleveranciers toegang tot die data.

'Privacy voorop'

De waakhond ziet ruimte voor commerciële partijen, zoals energiebesparingsdiensten. Die kunnen toegang krijgen tot de gegevens als de consument daar expliciet toestemming voor geeft. De privacy van gebruikers staat namelijk voorop voor de ACM. Ook zou een dergelijk systeem betrouwbaar, betaalbaar en veilig moeten zijn.
De plannen van de ACM lijken op de nieuwe Mifid II-regels voor bankieren. Burgers kunnen volgens die regels andere partijen dan hun eigen bank toegang geven tot hun financiële gegevens. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!