Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Geef donor voorrang op nieuw orgaan'

09-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuis_bed_34.jpg
Er moet serieus worden nagedacht over een nieuw systeem waarbij mensen die als donor staan geregistreerd, voorrang krijgen als ze zelf een orgaan nodig hebben. Daarvoor pleit medisch ethicus Gert van Dijk in het Leidsch Dagblad.
Voorbeeld: Israël
Van Dijk is verbonden aan artsenkoepel KNMG en is enthousiast over een soortgelijk systeem in Israël. De wachtlijst van patiënten die op een orgaan wachten, is daar met 10 procent gedaald. Ook mensen die toestemming hebben gegeven voor orgaandonatie van een overleden familielid krijgen voorrang, net als mensen die levend een orgaan hebben afgestaan. ,,Ben je daartoe niet bereid, dan word je nog steeds geholpen, maar minder snel''. In Israël steeg het aantal donaties in één jaar van 7,8 naar 11,4 per miljoen inwoners.
Strategisch gedrag
Van Dijk erkent dat het idee niet onomstreden is: niet-medische factoren gaan een rol spelen bij de verdeling van organen. ,,Verder nodigt het systeem uit tot strategisch gedrag: mensen uit risicogroepen zoals met hepatitis C of diabetes zullen eerder geneigd zijn zich te registreren". Hij betwijfelt echter of dit onoverkomelijk is. ANP/Leidsch Dagblad
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!