Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

'Geen aanpak voor sluipmoordenaar fijnstof'

'Geen aanpak voor sluipmoordenaar fijnstof'

Terwijl de overheid een uitgebreid actieplan heeft om de zeshonderd jaarlijkse verkeersdoden naar nul terug te brengen, doet diezelfde overheid vrijwel niets aan de 20.000 mensen die elk jaar sterven aan de gevolgen van vieze lucht door fijnstof. Nederland voldoet bij lange na niet aan de waarden die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO stelt voor gezonde lucht. Daarmee schendt Nederland de zorgplicht die het heeft voor burgers.

Dat bracht de advocaat van Milieudefensie naar voren bij het gerechtshof in Den Haag. Daar gaat maandag de juridische strijd verder van de milieuclub voor gezondere lucht. De advocaat wees erop dat er wel Europese grenswaarden zijn, maar dat die niet voldoende zijn voor de gezondheid. Dat is al bekend sinds 2005. Nederland loopt desalniettemin niet hard om effectieve maatregelen te nemen tegen ,,deze sluipmoordenaar'' met een ,,bizar hoog aantal doden en nog veel meer zieken'', aldus de advocaat. 

RIVM

De raadsman haalde berekeningen van het onderzoeksinstituut RIVM erbij om aan te tonen dat er weer meer overschrijdingen van de hoeveelheid fijnstof in de lucht zijn en dat dit in de toekomst vaker zal voorkomen.

'Grenswaarden onvoldoende'

Maar volgens de Staat is dat juist niet het geval en wordt wel degelijk erkend dat de Europese grenswaarden onvoldoende zijn. De landsadvocaat zei dat dankzij allerlei maatregelen de luchtkwaliteit de afgelopen decennia wel is verbeterd. Ook hij haalde daarbij metingen van het RIVM aan. De meeste overschrijdingen van de waarden zijn in stedelijke gebieden waar veel verkeer is of rond intensieve veehouderij. Daarom werkt de landelijke overheid samen met gemeenten om knelpunten op te lossen.

Bovendien wordt volgens de landsadvocaat de laatste hand gelegd aan het Schone Luchtakkoord, dat deze zomer wordt verwacht. Daarin staan maatregelen en doelstellingen om de lucht nog verder te verbeteren. ANP