Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Geld beschikbaar voor isoleren eigen huis

Geld beschikbaar voor isoleren eigen huis

Huiseigenaren kunnen subsidie van het Rijk krijgen voor energiebesparende maatregelen. Voorwaarde is dat minimaal twee soorten isolatie van 'voldoende omvang' worden toegepast. Te denken valt aan isolatie van dak, gevel, vloer/bodem of spouwmuur, of het aanbrengen van hoogrendementsglas.

20 procent
Circa 20 procent van de isolatie, gedaan door een "kwalitatief en prijstechnisch goed bedrijf", wordt met de subsidie vergoed. Subsidie aanvragen is vanaf 15 september 2016 mogelijk via internet bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voorwaarde is dat de eigenaar van het huis er zelf in woont. Voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel is een investeringssubsidie duurzame energie beschikbaar.

VvE's
Verenigingen van eigenaren (VvE’s) kunnen voor hun complex met koopwoningen ook subsidie krijgen voor isolatie. Daarnaast is er voor VvE’s subsidie voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding.

Aanvullende energiebesparingen
Wie subsidie krijgt voor het toepassen van minstens twee verschillende soorten isolatie, kan ook subsidie krijgen voor aanvullende maatregelen. Dat zijn bijvoorbeeld isolerende deuren, energiezuinige kozijnen bij de toepassing van driedubbel glas, warmteterugwinning of een vraaggestuurd ventilatiesysteem. Wie zijn héle huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van 4.000 euro bovenop de subsidie. Voor verenigingen van eigenaren geldt die bonus per appartement.

Lening
Het is ook mogelijk een gunstige lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen te financieren. De nieuwe subsidie en zo’n lening zijn te combineren. Ook een combinatie van de rijkssubsidie met bijdragen van een gemeente of provincie is mogelijk.

Campagne vanaf oktober
Medio oktober start het Rijk een driejarige campagne over energiebesparing. De campagne richt zich op huiseigenaren die wel energiebesparende plannen hebben, maar die nog niet hebben uitgevoerd. Een campagnesite bundelt informatie over energiebesparing en biedt in een aantal stappen een overzicht van de mogelijkheden op maat aan. Bron: Rijksoverheid