Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

'General Mobile komt beloofde software-updates niet na'

'General Mobile komt beloofde software-updates niet na'

Smartphonefabrikant General Mobile brengt voor zijn GM6 budgetsmartphone geen Android-updates meer uit. Daarmee breekt de Turkse fabrikant de belofte om updates voor smartphones tot minimaal drie jaar na introductie door te voeren, aldus de Consumentenbond.

Wat is er aan de hand?

De GM6 is een toestel binnen de Android One-reeks van General Mobile. Bij deze reeks smartphones beloven Google en de betrokken fabrikanten twee versie-updates en maandelijkse beveiligingsupdates. Eenmaal uit de doos draait het toestel op Android 7.0. Dat betekent dat de GM6, die veel verkocht werd in de periode juli 2016 tot augustus 2018, nu nog een versie-update zou krijgen naar Android 9. Daarnaast zou de telefoon tot juli 2020 van maandelijkse beveiligingsupdates voorzien worden. Sinds de laatste beveiligingsupdate, die in oktober 2018 viel, heeft het bedrijf echter geen updates meer uitgevoerd op de smartphone.

Bij wie ligt de verantwoordelijkheid?

De fabrikant bevestigt dat de telefoon inderdaad geen updates meer krijgt en geeft aan dat de verantwoordelijkheid bij Google ligt. Die partij verwijst juist weer naar General Mobile en vertelt dat de Android-software niet goed samenwerkt met één van de onderdelen in de GM6. En laat nou net de leverancier van dat specifieke onderdeel failliet zijn, waardoor het probleem niet verholpen kan worden.

Wat nu?

De Turkse fabrikant belooft gedupeerden te compenseren met 50 euro korting op een GM8 of op een nieuwer toestel van het merk. Die compensatie is volgens Sandra Molenaar, directrice van de Consumentenbond, mager. Volgens Molenaar is de updategarantie “juist een belangrijk onderdeel van de Android One-reeks”. Het is daardoor begrijpelijk dat de consument geen vertrouwen meer heeft in beloftes van General Mobile en bij zo’n kleine compensatie liever overstapt naar een ander merk.

Waarom zijn die updates zo belangrijk?

De updates zorgen voor veiligheid en het goed functioneren van een smartphone. De Consumentenbond wil daarom dat fabrikanten tot minstens vier jaar na introductie in Nederland hun smartphones ondersteunen met updates.