Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Geregistreerd partnerschap steeds populairder

25-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
contract930x520
Het geregistreerd partnerschap neemt in populariteit toe. Vorig jaar werden 15.700 van dit soort verbintenissen afgesloten, bijna een kwart meer dan het jaar daarvoor. Het aantal huwelijken is al enkele jaren stabiel. Jaarlijks trouwen gemiddeld 65.000 paren.
19 procent
Van de bijna 81.000 duizend paren die vorig jaar een officiële verbintenis aangingen, koos 19 procent voor het geregistreerd partnerschap. Tien jaar eerder was dat nog 9 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het geregistreerd partnerschap in 1998 in Nederland ingevoerd. De partnerschappen zijn juridisch vrijwel gelijk aan het huwelijk. In het buitenland wordt het geregistreerd partnerschap niet altijd erkend. Dat kan volgens het CBS een reden zijn waarom mensen met een migratieachtergrond er minder voor kiezen, en vaker voor het huwelijk.Van de stellen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond koos vorig jaar maar 2 procent voor een partnerschap.
Populair onder homoseksuelen
Het geregistreerd partnerschap is vooral populair onder homoseksuelen. Vorig jaar was 30 procent van de verbintenissen tussen mensen van gelijk geslacht een partnerschap. In de grote steden kiezen stellen relatief minder vaak voor een geregistreerd partnerschap dan in kleinere gemeenten. Dat heeft deels te maken met het aantal migranten in de grote steden, aldus het CBS. Verder blijkt uit de cijfers dat het partnerschap in de zogeheten bible belt nog nauwelijks wortel heeft geschoten. Nog geen 10 procent van de verbintenissen in zwaar christelijke gemeenten was een partnerschap.
Trouwen neemt af
Het aantal huwelijken is de afgelopen decennia alleen maar afgenomen. In 1965 stapten ruim 108.000 stellen in het huwelijksbootje, in 1970 zelfs ruim 123.000. Sindsdien wordt er gestaag minder getrouwd. In 2015 telde Nederland 64.308 huwelijken, vorig jaar 65.249. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!