Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Scheid jij plastic? Dat levert milieu weinig op

Scheid jij plastic? Dat levert milieu weinig op

Het huidige systeem van inzamelen van plastic levert nauwelijks een winst op voor het milieu, blijkt uit een woensdag verschenen rapport van het Centraal Planbureau (CPB).

Ingezamelde plastic van matige kwaliteit

Volgens de onderzoekers wordt het ingezamelde plastic verwerkt tot een nieuw basisproduct van ,,matige kwaliteit dat beperkt bruikbaar is.'' Dat leidt uiteindelijk tot het alsnog verbranden van het gescheiden afval.

Het planbureau pleit ervoor om het ingezamelde plastic beter te sorteren, waardoor de kwaliteit van de gerecyclede kunststof omhoog gaat. ,,Dit leidt weliswaar tot hogere kosten, maar ook tot meer milieuwinst'', aldus het CPB.

Reductie CO2-uitstoot beperkt

De bijdrage van het recyclen van plastic aan de reductie van de CO2-uitstoot is volgens de onderzoekers beperkt. Het gaat om hooguit 0,15 procent van de totale uitstoot in Nederland. ,,Er is ook geen directe relatie te leggen tussen het recyclen van kunststof en het terugdringen van zwerfafval en plastic in het oppervlaktewater; de zogeheten plasticsoep.''

Uitbreiding statiegeldsysteem

In Nederland bestaat restafval voor ongeveer 14 procent uit kunststof. Kunststof zwerfafval bestaat voor ruim 90 procent uit verpakkingen. Een van de oplossingen is volgens de onderzoekers uitbreiding van het statiegeldsysteem. ,,Dat geeft gebruikers een prikkel om afval in te zamelen in plaats van weg te werpen''. ANP

Kijk ook: Nieuwe manier afval scheiden minder goed voor portemonnee en milieu dan gedacht - Kassa 1-4-2017