Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Gezondheidsraad België: tijd voor verbod op zonnebank

26-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zonnebank 930x520
Een belangrijke instantie in België pleit voor een verbod op zonnebanken. Een totaalverbod zou in vijftig jaar bijna 6000 sterfgevallen kunnen voorkomen en meer dan 200 miljoen euro aan medische kosten besparen.
Oogziekten en huidkanker
De Hoge Gezondheidsraad wijst er maandag in een advies vooral op dat blootstelling aan de ultraviolette straling huidkanker en oogziekten kan veroorzaken. De meeste gebruikers gaan om ,,puur esthetische redenen’’ onder een zonnebank liggen, aldus de raad. Volgens wetenschappers is er geen veilige blootstellingslimiet.
Daarnaast nodigt de wijdverspreide beschikbaarheid uit tot ,,herhaald en excessief gebruik’’, en soms kan er zelfs verslaving ontstaan. In 2015 ging 14 procent van de Belgen onder de zonnebank. Dat is relatief veel vergeleken met andere Europese landen.
Vrees minister: thuis onder zonnebank
Minister Kris Peeters (Consumentenzaken) reageerde terughoudend op het advies. Hij vreest dat mensen bij een verbod vaker thuis onder een zonnebank kruipen.
Vanaf september moeten de zonnecentra een verplichte gezondheidswaarschuwing ophangen, waarin wordt gewaarschuwd voor het risico op huidkanker. Peeters wil dat zonnecentra de regels beter naleven. Maar de mogelijkheid een verbod in te stellen houdt hij vooralsnog achter de hand. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!