Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

GGZ wil toch patiëntgegevens uitwisselen

23-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ggznederland 930 520
GGZ Nederland roept zorginstellingen op om via een omweg toch weer intieme behandelgegevens te delen met een externe databank, Stichting Benchmark GGZ (SBG). Dat schrijft Trouw.

Vragenlijsten

Opmerkelijk genoeg doet de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg dat op basis van een juridisch advies waarin staat dat het onzeker is of dat wel mag. Volgens dat advies, dat in handen is van Trouw, riskeren instellingen op deze manier rechtszaken.
Het gaat om vragenlijsten die patiënten invullen aan het begin en eind van een behandeling, met daarin gegevens over suïcidaliteit, depressie, angsten en seksualiteit. GGZ Nederland laat in een reactie weten het gebruik van de zogeheten ROM-data te hervatten omdat zij ,,waarde hecht aan continue verbetering van de kwaliteit van de zorg'' en omdat zij ziet dat ,,Rom-data hierbij zeer behulpzaam zijn''.

Geen wettelijke grond

Dit voorjaar stopten 175 instellingen met het delen van deze data nadat minister Edith Schippers liet weten dat hier geen wettelijke grond voor is. Trouw/ANP

Meer over:

patienten, ggz
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!