Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Google beperkt toegang telefoons Huawei tot Android

Google beperkt toegang telefoons Huawei tot Android

Google heeft de toegang van telefoonmaker Huawei tot het besturingssysteem Android beperkt. Dat bevestigt Google na berichtgeving van persbureau Reuters en het Amerikaanse medium The Verge. Google geeft gehoor aan nieuwe, strengere regels van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken voor het Chinese telefoonbedrijf.

Toekomstige toestellen getroffen, huidige niet

Toekomstige versies van Huawei-telefoons worden getroffen door de maatregel. Op die smartphones zullen populaire Google producten als apps voor de Play Store, Gmail en YouTube ontbreken. Huawei kan alleen nog gebruikmaken van de meest eenvoudige versie van Android, het Android Open Source Project (AOSP). Consumenten die nu al een smartphone van Huawei hebben kunnen blijven rekenen op updates, meldt persbureau Reuters. Ook kunnen ze apps van Google blijven gebruiken, aldus een woordvoerder van het techbedrijf.

Oproep Amerikaanse overheid

Alle zaken die Google met Huawei deed zijn opgeschort, behalve als ze via het open net gaan. "Google houdt zich hiermee aan de oproep van de Amerikaanse overheid", zegt een woordvoerder van het technologiebedrijf tegen Reuters.

Angst voor spionage

In de Verenigde Staten is er angst dat de Chinese overheid de netwerken van Huawei gebruikt om te spioneren. Het bedrijf ontkent dat dit mogelijk is en zegt dat alle apparatuur veilig te gebruiken is. ANP/Reuters

Lees ook: Huawei: klant kan op Google-updates rekenen