Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Google-medewerkers luisteren gesprekken met slimme apparaten af

Google-medewerkers luisteren gesprekken met slimme apparaten af

Medewerkers van Google luisteren mee met gesprekken die slimme apparaten van het bedrijf opvangen. Dat melden de NOS en de Vlaamse zender VRT. Een Belgische medewerker van Google heeft geluidsfragmenten gedeeld.

Niet vermeld in algemene voorwaarden

Gebruikers van Google Home of Assistent worden er niet op gewezen dat mensen spraakopdrachten af kunnen luisteren. In de algemene voorwaarden van Google staat wel dat het bedrijf "audiogegevens" verzamelt. Dat deze dan kunnen worden afgeluisterd door mensen, en dat er per ongeluk ook andere gesprekken kunnen worden opgeslagen, staat niet vermeld.

>> Voorkom dat Google meeluistert: 2 tips! <<

Gebruik jij Google Assistent, bijvoorbeeld via je de Google Home luidspreker? In de instellingen van je Google-account, kun je een paar wijzigingen aanbrengen zodat er niet (meer) wordt meegeluisterd.

Stap 1
Voorkom dat opnamen worden gemaakt die kunnen worden gebruikt. Login op je Google-account en zet de schuif op de pagina bij Spraak- en audioactiviteit 'uit' (grijs in plaats van blauw). Kijk daarvoor op deze pagina:
https://myaccount.google.com/activitycontrols/audio

Stap 2
Mogelijk heeft Google al opnamen gemaakt. De geschiedenis daarvan kun je via deze pagina opvragen en wissen:
https://myactivity.google.com/item?restrict=vaa
Hier kun je ze met het prullenbakje één voor één, naar wens, verwijderen. Alles in één keer verwijderen kan ook. Kies dan rechts bovenaan de pagina, via de 3 bolletjes, voor 'Activiteit verwijderen op basis van onderwerp of product'. Kies hier bij datum voor 'Onbeperkt'.

Google: nodig voor verbeteren software

Volgens Google wordt er meegeluisterd om ervoor te zorgen dat de software van de slimme assistenten beter wordt. "We werken samen met taalexperts over de hele wereld om spraaktechnologie te verbeteren door transcripties te maken van een klein aantal audiofragmenten", aldus Google in een reactie. Het zou gaan om 1 op de 500 gesprekken met Google-apparaten. De fragmenten zijn niet "gekoppeld aan persoonlijk identificeerbare informatie", aldus het techbedrijf. De medewerkers zouden daarom niet weten wie ze horen spreken.

Spraakcommando

De slimme hulp van Google heet de Assistent. Deze is onder meer bekend van de Home-luidspreker. Gebruikers kunnen met hun stem opdrachten geven aan de Assistent. Zo kunnen op ze op commando de wekker zetten, iemand bellen of vragen wat voor weer het is. Google Assistent is een tegenhanger van bijvoorbeeld de Alexa van Amazon en Siri van Apple.

Ook Amazon luistert mee

In april onthulden medewerkers van Amazon aan persbureau Bloomberg dat ze meeluisteren met wat mensen zeggen tegen hun slimme luidspreker Echo. Ook daar was het bedoeld om de software te verbeteren, maar kwamen persoonlijke gesprekken die niet aan het slimme apparaat waren gericht eveneens terecht bij de medewerkers.

Autoriteit Persoonsgegevens: onderzoek in Ierland

De Autoriteit Persoonsgegevens kan nog niet zeggen of Google mag meeluisteren. Als er onderzoek naar moet worden gedaan, is dat aan de privacywaakhond van het land waar het Europese hoofdkantoor is gevestigd. Voor Google is dat Ierland.

Bronnen: VRT, NOS, ANP