Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Google past Android-beleid aan na boete Europese Commissie

17-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
smartphone apps android LG 930 x 520
Google gaat telefoonmakers in Europa geld vragen voor het installeren van Google-apps zonder dat ze ook de Google zoek-app of Googles browser Chrome op hun telefoons zetten. Dat heeft het techbedrijf aangekondigd om aan eisen van de Europese Commissie te voldoen. Die had Google in juli een boete van ruim 4,3 miljard dollar opgelegd omdat Google zijn marktpositie met het mobiele besturingssysteem Android had misbruikt.
Google stond het gebruikers van Android niet toe een eigen versie van het besturingssysteem te maken als ze ook telefoons met Android en Googles-apps, waaronder de Play Store, wilden maken. Het maken van zo'n zogeheten 'fork' mag nu wel.

Zoekapp of Chrome niet meer verplicht

Ook mag er dus voor gekozen worden om wel de andere Google-apps, maar niet de zoekapp of Chrome te installeren. Dat kost dan wel geld, want Google zegt de inkomsten van de zoekopdrachten te gebruiken om Android gratis te houden. Hoeveel geld Google daarvoor gaat vragen, maakte het Amerikaanse bedrijf niet bekend. Ten slotte komen er aparte licenties voor de zoekapp en Chrome.

Alleen in Europa

De wijzigingen gaan 29 oktober in en gelden alleen in Europa. Google is het overigens nog niet eens met de megaboete van de EU en tekende daartegen beroep aan.
De Europese Commissie laat in een reactie weten dat Google zelf mag kiezen hoe het zijn beleid aanpast, maar benadrukt dat er nooit geëist is dat Google geld gaat vragen voor apps of toegang tot de Google Play Store. ANP

Meer over:

android, google
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!