Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Grote verschillen in kosten voor aanvraag bouwvergunning

12-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nieuwbouw bouwen huis 930 x 520
De Vereniging Eigen Huis (VEH) klaagt opnieuw over de grote verschillen bij de kosten die gemeenten rekenen voor een bouwvergunning. Volgens de VEH is een bouwvergunning in de ene gemeente soms wel 24 keer duurder dan in een andere gemeente.
,,Onacceptabele prijsverschillen voor dezelfde vergunningen'', stelt de belangenorganisatie. De gemeente Voorschoten in Zuid-Holland spant volgens de VEH de kroon. Daar betaalt een koper van een gemiddelde nieuwbouwwoning bijna 9000 euro voor het papierwerk van de bouwvergunning. In Hoogeveen in Drenthe kost dezelfde vergunning niet meer dan 1850 euro.

Grote verschillen

Ook bij verbouwingen zijn de verschillen erg groot, aldus de VEH. Bij een kleine verbouwing van 10.000 euro rekent Voorschoten 938 euro voor de vergunning, terwijl dit in het nabijgelegen Leiden 40 euro is. Daarmee is Voorschoten 24 keer duurder dan Leiden.

Uniforme rekenmethode

De VEH wil dat het Rijk gemeenten dwingt om een uniforme rekenmethode te gebruiken. Alleen dan wordt de kostenopbouw van een bouwvergunning voor consumenten inzichtelijk en vergelijkbaar. ,,Gemeenten hebben geen heldere onderbouwing van de kosten die zij aan hun bewoners berekenen, terwijl ze hier sinds 2017 wel toe verplicht zijn. Daardoor is de controleerbaarheid van de leges voor zowel de Raad als voor de aanvrager ver te zoeken. Dat kan zo niet langer'', aldus Rob Mulder van de VEH. ANP

Meer over:

veh, bouwvergunning
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!