Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Guus Meeuwis en collega's in actie tegen woekerhandel concertkaartjes

Guus Meeuwis en collega's in actie tegen woekerhandel concertkaartjes

Tientallen Nederlandse artiesten willen dat er strengere wetgeving komt tegen het opkopen en met veel winst doorverkopen van kaartjes door online ticketshops.

Onder andere Guus Meeuwis en Kensington roepen het kabinet op iets te doen tegen woekersites die concertkaartjes opkopen. De artiesten steunen het initiatief van oppositiepartij SP dat vandaag een manifest overhandigt aan verantwoordelijk minister Van Engelshoven, meldt het AD. SP-Kamerlid Peter Kwint hoopt met het manifest op steun van de regering om het met enorme winst doorverkopen van kaartjes in de toekomst te voorkomen.

'De winst gaat naar iemand die niks toevoegt'

'Onze fans betalen zich blauw, wij verdienen er niks aan en de winst gaat naar iemand die niks toevoegt. Behalve ergernis. Heel veel ergernis', staat er in het manifest. 'Onze optredens zijn zo minder toegankelijk voor de echte fans, die niet altijd het driedubbele voor een kaartje kunnen betalen. Zo blijven soms ook onnodig plekken leeg.'

Voorlichtingscampagne

Afgelopen vrijdag liet Van Engelshoven nog weten niets te zien in wetgeving. Volgens de minister is een verbod nauwelijks te handhaven en zou de handel zich alleen maar naar buitenlandse internetsites verplaatsen. De overheid start wel een voorlichtingscampagne om consumenten te laten weten waar ze veilig tickets voor concerten en festivals kunnen kopen, zodat ze niet bang hoeven te zijn dat ze onnodig te veel betalen.

Europees verband

Cultuurminister Van Engelshoven hoopt dat er in Europees verband iets te doen valt tegen het doorverkopen tegen woekerprijzen van tickets voor (culturele) evenementen. In landelijke regels ziet ze niet zoveel, omdat die lastig te verwezenlijken lijken en waarschijnlijk ook niet goed zullen werken. De Denen hebben het onderwerp echter voor de Europese raad van volgende week geagendeerd en het zal ook de Nederlandse minister ,,een lief ding waard zijn" als er een gezamenlijke oplossing kan worden gevonden.

Bronnen: ANP/ NOS/ AD

Ticketmaster stopt met doorverkoopsite Seatwave om woekerprijzen tegen te gaan

In september heeft Kassa aandacht besteed aan de woekerprijzen van concertkaartjes. Bekijk hier het fragment!