Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

‘Helft Nederlanders kan werk niet loslaten op vakantie’

‘Helft Nederlanders kan werk niet loslaten op vakantie’

46 procent van de werkende Nederlanders vindt het lastig om zijn of haar werk los te laten op vakantie. Veertien procent gaat zelfs niet op vakantie, omdat er te veel werk op ze wacht als ze terugkomen, meldt Acties.nl op basis van een peiling onder 1.135 Nederlanders.

Uit de enquête blijkt dat vooral hoogopgeleiden het lastig vinden om hun werk achter te laten. Dit geldt voor maar liefst 55 procent, tegenover slechts 37 procent van de rest van de beroepsbevolking.

‘Dan maar geen vakantie’

58 procent van de hoogopgeleiden uit het onderzoek schrikt weleens van de hoeveelheid werk die op ze wacht na de vakantie, tegenover 49 procent van de rest van de beroepsbevolking. Bijna de helft zegt dat er te weinig collega’s zijn om het werk over te nemen in hun afwezigheid. Daarom zegt 14 procent dus dan maar niet op vakantie te gaan.

Vakantie uitstellen en meer vakantiedagen

Een derde uit het onderzoek zegt vakantie weleens te hebben uitgesteld vanwege de werkdruk. Twee op de drie ondervraagden willen meer vakantiedagen. Vooral veertigers (76 procent) hebben hier behoefte aan. 53 procent checkt weleens de werkmail op vakantie.