Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

'Helft ziekenhuiszorg is niet bewezen effectief'

'Helft ziekenhuiszorg is niet bewezen effectief'

De helft van de ziekenhuiszorg is niet bewezen effectief, beweert onderzoeker Sjoerd Repping in de Volkskrant. Van 5 tot 10 procent van de zorg is volgens Repping zelfs bewezen dat het niet werkt.

De onderzoeker is sinds februari namens alle partijen uit de medisch specialistische zorg ‘kwartiermaker Zorgevaluatie en Gepast Gebruik’ bij het Zorginstituut. Hij heeft een mandaat gekregen om niet effectieve en onnodige zorg uit te bannen.

Nutteloze ingrepen

Uit meerdere onderzoeken blijkt volgens Repping dat er veel nutteloze ingrepen worden gedaan. Hierdoor stijgen de zorgkosten en moet er op bepaalde vlakken, zoals ouderenzorg, flink worden bezuinigd. ,,Wetenschap en praktijk lijken soms gescheiden werelden'', stelt de onderzoeker in de krant. Dat moet volgens hem veranderen om onnodige ingrepen aan te pakken.

Voorbeelden

Enkele voorbeelden die in de Volkskrant worden aangehaald van de 5 a 10 procent zorg die niets toevoegt zijn o.a. buikfoto’s op de spoedeisende hulp, te vroeg een gescheurde meniscus opereren, jaarlijkse oogcontroles bij patiënten met diabetes, het te snel plaatsen van buisjes in kinderoren, dure medicijnen als goedkope pillen volstaan.

Diverse redenen voor 'onzinnige behandelingen'

Alle partijen binnen de zorg overleggen deze week samen over het laten verdwijnen van onzinnige handelingen. Ook wordt gekeken welke nog niet bewezen zorg meer wetenschappelijk onderzoek nodig heeft. Volgens Repping worden onzinnige handelingen uitgevoerd omdat de artsen niet de laatste medisch-wetenschappelijke kennis hebben, vanwege het geld dat het oplevert, of omdat ze vertrouwen op hun eigen jarenlange ervaring.

Zorgverzekeraars: veranderingen nodig voor betaalbare zorg

De zorgwereld moet echt kijken naar hoe zinnig bepaalde zorg is. Dat beaamt Zorgverzekeraars Nederland naar aanleiding van nieuw onderzoek naar nut en noodzaak van ingrepen.

,,Om te waarborgen dat goede zorg in ons land voor iedereen beschikbaar en betaalbaar blijft, moet dringend het nodige veranderen in de manier waarop we onze zorg georganiseerd hebben. Bij die vernieuwing hoort zeker ook het kijken naar hoe zinnig bepaalde zorg is. Onzinnige ingrepen maken patiënten niet beter en zorgen er voor dat de zorgkosten stijgen" , aldus Zorgverzekeraars Nederland.

Bronnen: Volkskrant/ANP