Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Herkomst bioproducten vaak onduidelijk'

14-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
broccoli groente 930x520
Van veel biologische producten is in Europa niet of moeilijk na te gaan wie de producent is. Bij biovoeding uit de EU is de traceerbaarheid de laatste jaren weliswaar verbeterd, maar in sommige gevallen kost het meer dan drie maanden om uit te zoeken waar het product vandaan komt, schrijft de Europese Rekenkamer in een rapport.
Producten met een biologisch label zijn doorgaans een stuk duurder. Er bestaan echter geen wetenschappelijke tests om te bepalen of een product biologisch is. Een robuust en betrouwbaar controlesysteem is daarom essentieel, benadrukken de controleurs. De lidstaten, in Nederland de NVWA, zijn verantwoordelijk voor de controle. De Europese Commissie, die erop toeziet dat die check correct gebeurt, stelde eerder vast dat het meestal goed gaat.

Meer checks

Het leeuwendeel van de biologische producten die in Europa worden geconsumeerd komt uit de EU, maar er wordt ook uit meer dan honderd landen daarbuiten geïmporteerd. Ook hierop ziet de Europese Commissie toe door controle-instanties in de exportlanden onder de loep te nemen. Dat kan volgens de rekenkamer echter een stuk scherper. Wat betreft de traceerbaarheid van biovoedsel doen de controleurs de aanbeveling meer checks uit te voeren in de hele productieketen.

In opmars

Biologisch voedsel is al jaren in opmars. Tussen 2010 en 2016 steeg de hoeveelheid landbouwgrond in de EU daarvoor met een derde tot 12 miljoen hectare. In die periode nam de winkelomzet met bijna 70 procent toe tot ruim 30 miljard euro. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!