Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Het is De week van de Teek

Het is De week van de Teek

Het is de Week van de Teek, of eigenlijk de Week tegen de Tekenbeet. Eén op de vijf teken is besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi en deze kan bij een beet de ziekte van Lyme veroorzaken. Kassa besteedde in 2018 aandacht aan de gevaren van een tekenbeet.

Biowetenschappen en Maatschappij besteedt tijdens de Week van de Teek aandacht aan de nieuwste inzichten en feiten over de ziekte van Lyme. Zo staat de organisatie stil bij vragen als: hoe verwijder je een teek, hoe wordt de ziekte van Lyme behandeld en komt de ziekte meer voor dan vroeger?

Weinig beten door droogte

Door het warme en droge weer vanaf juli zijn in de tweede helft van vorig jaar opvallend weinig tekenbeten gemeld. In de eerste helft van 2018 was juist sprake van een recordaantal. Dat melden gezondheidsinstituut RIVM en Wageningen University. Teken kruipen bij warm en vooral droog weer dieper in de bodem om uitdroging te voorkomen, legt een woordvoerder van het RIVM uit.

Het aantal meldingen wordt bijgehouden op Tekenradar.nl. Over heel 2018 waren het er zo'n 8500. ,,Dat zijn er ongeveer net zoveel als gemiddeld in de vijf jaar ervoor. Op dit moment ligt het aantal meldingen weer rond het gemiddelde.''

Controleer op beten

Het rijksinstituut adviseert na een bezoek aan een park, bos of de duinen altijd op tekenbeten te controleren. Hoe sneller een teek wordt verwijderd, des te kleiner is de kans op besmetting met de ziekte van Lyme of andere aandoeningen die door de beestjes worden overgedragen. Elk jaar houden 1000 tot 2500 mensen daar langdurige klachten over. 

Leestip: Hoe verwijder je een teek? Wat zijn de symptomen van Lyme? Kassa geeft tips over teken 

Bronnen: Kassa, ANP, Telegraaf & Week van de Teek