Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hielprik gaat baby op meer ziekten testen

22-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Baby voetjes voeten hielprik 930x520
Pasgeboren baby's worden de komende jaren op nog eens twaalf aandoeningen getest. Het bloed dat met de bekende hielprik bij baby's wordt afgenomen, wordt straks niet op negentien, maar op 31 ziekten onderzocht, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Niet te genezen, wel te behandelen

De onderzochte ziekten zijn vaak niet te genezen, maar wel te behandelen. Het gaat bijvoorbeeld om taaislijmziekte en allerlei erfelijke bloedziekten. Hoe eerder de behandeling kan beginnen, hoe meer schade en leed dat vaak scheelt. Bijna alle ouders laten hun baby de hielprik ondergaan.

Hielprik brengt aandoeningen aan het licht

De hielprik brengt nu ieder jaar al ongeveer 180 keer aan het licht dat een kind een zeldzame aandoening onder de leden heeft. Door de geleidelijke uitbreiding tot 2022 komen daar nog eens twintig tot veertig kinderen bij, verwacht Blokhuis.
De uitbreidingsoperatie kost 14 miljoen euro. De hielprik kost nu nog jaarlijks 16 miljoen, maar dat wordt straks 27 miljoen.
Het vorige kabinet had al tot de uitbreiding besloten, maar wilde nog onderzoeken of bijvoorbeeld de laboratoria dat zouden aankunnen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!