Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe kan je schelpen als isolatiemateriaal gebruiken?

14-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
233 keer bekeken
  •  
20140114-kassa-groen-isoleren_5.jpg
Rond de 15% van de kou binnenshuis komt binnen via de kruipruimte. Naast purschuim en isolatiechips is er ook een duurzamere variant op de markt: issolatieschelpen. Hoe kan je die gebruiken om je huis te isoleren?
 
Romeinen
Eén van de bedrijven die werkt met de schelpen uit de Noordzee is Isoschelp , een bedrijfje gevestigd aan de Oosterschelde. Per dag stort het bedrijf rond de tien kruipruimtes vol met schelpen. Het klinkt allemaal vernieuwend maar niets is minder waar, want de Romeinen hielden hun voetjes ook warm door schelpen onder hun marmeren vloer te leggen.
Hoe werkt het?
Schelpen hebben een holle ruimte, waar stilstaande lucht in kan blijven. Dat zorgt voor isolatie. Naast de isolerende werking is het ook een mooie remedie tegen vochtigheid, stank, schimmel en zelfs muizen en ratten. Deze dieren zitten vaak in de kruipruimte, maar houden niet van de scherpe randjes van de schelpen en kiezen dus het hazenpad. Isoschelp wint haar schelpen uit de Noordzee. De voorraad Noorse stroomschelpen is oneindig, omdat weekdieren elk jaar volop nieuwe schelpen maken. Alleen al in de Waddenzee bedraagt de aanwas zo'n 200.000 kubieke meter per jaar. De prijs ligt gemiddeld 10% hoger dan de andere manieren van isoleren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!