Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Hoe 'slim' is een slim slot?

Hoe 'slim' is een slim slot?

De Oostenrijkse fabrikant Nuki erkent tegenover het televisieprogramma Kassa dat de Nuki Smart Lock 2.0 in de standaardinstelling eenvoudig via Bluetooth te koppelen is. Onbevoegden kunnen op die manier toegang krijgen tot het ook in Nederland populaire slimme slot. Kassa toont in de uitzending van vanavond aan hoe kinderlijk eenvoudig dat is.

Nuki gaat naar aanleiding van de bevindingen van Kassa haar klanten hierover actief benaderen, maar niet de standaardinstelling wijzigen.

Gebruiksgemak boven veiligheid

Het bedrijf vindt het belangrijk dat het voor klanten heel eenvoudig is om gebruikers toe te voegen. Het betekent volgens Kassa dat gebruiksgemak prevaleert boven veiligheid. Nietsvermoedende klanten werden er tot nu niet op gewezen dat de 'Bluetooth pairing modus' in de standaardinstelling open staat. Nuki erkent nu dat dit wel moet, zodat klanten die kiezen voor veiligheid die modus kunnen uitzetten.

Een simpele druk op de knop

In de uitzending van Kassa wordt duidelijk dat een simpele druk op een knop aan de binnenkant van de deur voldoende is om via Bluetooth toegang te kunnen krijgen tot het slot. Hoe dat kan wordt gedemonstreerd in de uitzending. Het slot is in Nederland populair en werd onder meer gebruikt in een test door de Albert Heijn bezorgservice en door onder meer zorginstanties.

Onze techdeskundige valt met de deur in huis

Kassa’s vaste techdeskundige Danny Mekic is verbaasd over hoe eenvoudig het is toegang te krijgen tot het Nuki slot. Volgens hem is er sprake van een domme ontwerpfout. Nuki zou de grote knop van het slot moeten aanpassen. En in ieder geval de standaardinstelling zo wijzigen dat niet iedereen er vrij makkelijk bij kan, stelt Mekic.

Het onderzoek voor Kassa werd uitgevoerd door IT beveiligingsbedrijf Secura.