Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Hoger minimumloon pakt juist slecht uit'

15-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Student geld 930x520
Een forse verhoging van het minimumloon doet meer kwaad dan goed voor de werkgelegenheid en koopkracht, menen werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland. Ze vrezen voor ,,dramatische'' gevolgen en geven aan dat er ,,betere manieren zijn om de koopkracht te verbeteren''.
Daarmee reageren de werkgeversorganisaties op een plan en campagne van vakbond FNV om het wettelijk minimumloon op te schroeven van de huidige 9,30 euro per uur naar 14 euro per uur. VNO-NCW en MKB-Nederland waarschuwen dat bij zo'n stijging werknemers meer zullen inzetten op robotisering en automatisering en juist banen kost bij kwetsbare groepen. Volgens hen heeft het Centraal Planbureau (CPB) onderzocht dat een 5 euro hoger minimumloon 45.000 banen kost. Ook zouden de lasten voor alle Nederlanders verder stijgen omdat de uitkeringen gekoppeld zijn aan het minimumloon.

Lastenverlaging

,,Als het doel van de FNV is om de koopkracht te verbeteren dan zijn er veel slimmere instrumenten, namelijk lastenverlaging'', aldus de werkgevers. Ze wijzen erop dat de lasten per werkende Nederlander zo'n 3000 euro per jaar hoger zijn dan voor de crisis. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!