Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hondenbelasting: grote verschillen tussen Nederlandse gemeenten

10-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
puppy's drie honden 930x520
In 147 gemeenten wordt er in 2018 geen hondenbelasting geheven. Enkele gemeenten, zoals Heiloo en Rotterdam die in 2017 nog wel hondenbelasting hadden, hebben deze belasting voor 2018 afgeschaft. Het contrast tussen gemeenten waar wél hondenbelasting wordt betaald blijft groot. Waar diverse gemeenten de belasting verlagen, gaan inwoners van Opmeer en Voorschoten 50 tot 60 procent méér betalen.

Kritiek op belasting door tegenstanders

Tegenstanders verwijten gemeenten die hondenbelasting heffen, dat de inkomsten daarvan veelal aan algemene middelen wordt besteed en dus niet wordt ingezet voor het schoonhouden van bijvoorbeeld speelweiden of het distribueren van poepzakjes. In de gemeente Barendrecht werd er een petitie opgestart om korte metten te maken met de hondenbelasting. Begin oktober ontving het college een verzameling van 500 handtekeningen uit handen van inwoners.

Veel en weinig belasting

Het contrast tussen gemeenten waar nog wel hondenbelasting wordt betaald is groot. Terwijl iemand in Groningen 122 euro kwijt is voor zijn (eerste) hond, ligt het tarief in Ede op 33,12 euro.
Klik hier voor een overzicht van de tarieven per gemeente.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!