Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Hoorstichting: Bescherm je gehoor tijdens de jaarwisseling

Hoorstichting: Bescherm je gehoor tijdens de jaarwisseling
Het is bijna weer tijd voor oliebollen en champagne. Met de jaarwisseling is het altijd een groot feest, maar helaas zijn er ook grote risico's. Weinig mensen beseffen zich dat gehoorschade op de loer ligt. De Nationale Hoorstichting adviseert mensen om oordoppen in te doen bij de jaarwisseling, maar welke moet je dan hebben?

Soorten oordoppen

In ieder geval geen herriestoppers. In de club Escape in Amsterdam kwamen we deze oordoppen het vaakst tegen. Volgens de Nationale Hoorstichting passen de (vaak gele) schuimdoppen in 90% van de gevallen niet goed. "Mensen brengen de herriestoppers niet goed in. Hierdoor sluit het je gehoor niet goed af en komt er veel geluid langs. Het blijft dan schadelijk voor je gehoor", vertelt Kelly Coenen. Daarnaast vervormen herriestoppers muziek. Niet heel gezellig dus.


Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat je oordoppen met een filter met hebben. Deze zorgt ervoor dat je de beleving van de muziek houdt èn je gehoor beschermt. Oordoppen met een filter bieden voldoende bescherming, terwijl je nog steeds kan genieten van Oud & Nieuw.


Wat testen we?
Tijdens Oud & Nieuw is het niet alleen belangrijk om rekening te houden met muziek, maar ook met vuurwerk. Op aanraden van de Nationale Hoorstichting test Kassa oordoppen van de bekendste merken. Dat zijn Alpine, No Noise, Noizezz, Pluggerz en Thunderplugs. Van ieder merk testen we een hobby/vuurwerk- en een muziekfilter. De Thunderplugs hebben geen hobby/vuurwerkfilter, daarvan testen we alleen die met muziekfilter.


Testlocatie: LUMC

Kassa is uitgenodigd door audioloog Jan de Laat in het Leids Universitair Medisch Centrum. In een geluidsdichte ruimte testen we alle negen oordoppen. De Laat stopt een buisje van een millimeter in het oor van onze proefpersoon, zodat de audioloog het aantal decibel in het oor kan meten. Ook meten we het aantal decibel buiten het oor waardoor we erachter komen wat de gemiddelde demping van de oordop is.


Beschadigen en afsterven van haarcellen

In de Escape in Amsterdam komen we veel jongeren tegen die helemaal geen oordoppen hebben. Als je regelmatig en over een langere periode naar harde muziek luistert, heb je een verhoogde kans op gehoorschade, vertelt audioloog Jan de Laat. "De haarcellen in je binnenoor worden dan teveel blootgesteld aan hard geluid, waardoor ze beschadigen en afsterven. Dit kan er voor zorgen dat je minder goed gaat horen (lawaaislechthorendheid). Ook kan het leiden tot tinnitus (oorsuis) of hyperacusis (overgevoeligheid van geluid)."


'Neem oordoppen met een muziekfilter'

Mensen die gaan feesten tijdens Oud & Nieuw, kunnen beter oordoppen met een muziekfilter nemen, vindt Jan de Laat. Deze oordoppen beschermen voor een groot gedeelte ook het harde vuurwerk. Het is dus overbodig om gebruik te maken van beide oordoppen tijdens Oud & Nieuw.


Beste oordoppen met een muziekfilter
Merk en typeDemping in onze testDemping CE-certificeringPrijs
Pluggerz All-fit Music24,5 dB23,1-28,1 dB€9,95 bij het Kruidvat
Noizezz White Plug & Play-19,1 dB€9,95 bij Hans Anders, €12,50 via de webshop
Thunderplugs Music19 dB19 dB€3-€5 op feesten, online €9,95
Alpine PartyPlug16 dB17 dBVaste prijs van €10,95, verkrijgbaar bij DA, 60-70 apothekers en online
No Noise Music15 dB21 dBVaste prijs van €19,95, verkrijgbaar bij 500 apotheken, een aantal drogisterijen en online
Kassa heeft per abuis de Noizezz White Plug & Play getest. Dit had de Noizezz Green Plug & Play moeten zijn. De White dempte in onze test 17,5 dB, maar is nooit in de verkoop geweest. De Green Plug & Play dempt  volgens de CE-certificering 19,1 dB.Wat is de allerbeste oordop voor de jaarwisseling?

Goed nieuws: alle oordoppen uit de test met een muziekfilter dempen voldoende. No Noise Music kost €19,95 en heeft een minimale demping. De Alpine PartyPlug dempt iets meer en is een stuk goedkoper. Voor Thunderplugs Music heb je voor de prijs van een biertje al een hele goede bescherming. Noizezz White Plug & Play staat op de tweede plaats. Hiervoor betaal je €9,95 tot €12,50. De grote winnaar van onze test is de Pluggerz All-fit Music. Deze dempt veruit het meeste aantal decibel bij onze proefpersoon: maar liefst 24,5. De Pluggerz zijn vergeleken met de andere vier oordoppen niet veel duurder: je betaalt €9,95.