Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Huawei-ban zorgt voor problemen Google en Facebook

Huawei-ban zorgt voor problemen Google en Facebook

Op nieuwe smartphones van Huawei worden apps van Facebook, zoals Facebook, Instagram en Whatsapp niet langer standaard geïnstalleerd. Op Huawei-apparaten waar de apps al wel zijn geïnstalleerd blijft Facebook updates uitvoeren.

Smartphonemakers sluiten vaak deals met appmakers over het standaard installeren van applicaties. De ban van Facebook betekent een nieuwe klap voor Huawei.

Maatregel Facebook

De maatregel van Facebook houdt verband met de Amerikaanse ban op het Chinese techbedrijf. Huawei werd door de regering-Trump eerder op een zwarte lijst geplaatst. De VS vertrouwen het bedrijf niet, omdat het zou kunnen dienen als spionagevehikel van de Chinese overheid. Verschillende Amerikaanse bedrijven schortte leveringen aan Huawei op.

Kopers van de huidige Huawei-telefoons waar Facebook niet vooraf is geïnstalleerd, kunnen deze nog steeds downloaden. Maar ook dit kan op termijn veranderen als Huawei door de maatregelen mogelijk ook geen toegang meer krijgt tot de Play Store van Google.

Google waarschuwt voor risico's

De nationale veiligheid kan in gevaar komen als de Verenigde Staten de ingrijpende uitvoerbeperkingen op het Chinese Huawei doorzetten. Dat zou het Amerikaanse techbedrijf Google aan de regering-Trump hebben laten weten, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen.

Door een ban zou Google zijn Android-besturingssysteem niet meer kunnen updaten op smartphones van Huawei. Het zou de Chinezen ook uitnodigen om met een eigen besturingssysteem te komen. Volgens Google zou vergelijkbare Chinese software vatbaarder zijn voor hacks. Huawei zelf heeft al aangegeven "zeer snel" met een eigen besturingssysteem te kunnen komen. Google probeert op zijn beurt zaken te blijven doen met Huawei.

Vrijstelling

De techreus zou er in Washington op aandringen om vrijstelling te krijgen van de Huawei-ban. Deze werd door de VS ingesteld nadat handelsbesprekingen tussen de VS en China waren vastgelopen. Meerdere techbedrijven zeiden eerder al de gevolgen te vrezen van de maatregelen tegen het Chinese technologieconcern. 

'Beveiliging rammelt aan alle kanten'

De beveiliging van Huawei-producten rammelt aan alle kanten. Dat zegt de directeur van het National Cyber Security Centre van de Britse regering, Ian Levy. ''Huawei bouwt zijn producten anders dan westerse collega's. Voor een deel komt dat doordat ze zo snel zijn gegroeid en voor een deel is het misschien cultureel, wie weet. We merken dat de veiligheid daardoor merkbaar slechter is en daar moeten we mee omgaan'', aldus Levy.

Levy vergeleek Huawei ook met andere bedrijven: ''Niets is perfect. Huawei rammelt, anderen rammelen minder.''

Huawei is in meerdere landen betrokken bij de ontwikkeling van 5G-internet, de opvolger van het huidige mobiele internet. Die landen staan echter onder Amerikaanse druk om de banden met Huawei te verbreken. Het Chinese bedrijf zou namelijk een middel van de Chinese machthebbers zijn om te kunnen spioneren. ANP