Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Huisartsen gekant tegen tapwet

07-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
arts_ziekenhuis_dokter_930x520
Huisartsen zijn gekant tegen de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), die in ruimere bevoegdheden voor de inlichtingendiensten voorziet. ,,De nieuwe wet geeft de inlichtingendiensten ruimere mogelijkheden om inbreuk te maken op het beroepsgeheim dan de huidige wetgeving'', zeggen ze vrijdag op de site van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV).
Geen uitzondering
,,Zo mag onder andere versleutelde informatie worden ontsleuteld en mogen gegevens ongericht worden verzameld, dus ook uit informatiesystemen in de zorg. In de memorie van toelichting op de wet staat zelfs expliciet vermeld dat er voor artsen, in tegenstelling tot advocaten, geen verschoningsrecht geldt. Er is dus bewust voor gekozen om voor de vertrouwelijke communicatie tussen artsen en patiënten geen uitzondering te maken'', klagen de dokters.
Beroepsgeheim
Ze zijn er dan ook fel op tegen: ,,Voor patiënten en artsen is het beroepsgeheim en de vertrouwelijkheid van de arts-patiëntrelatie van groot belang. De toegankelijkheid van de zorg komt door deze wet onder druk te staan. Iedereen moet naar een arts kunnen gaan zonder angst dat instanties in zijn/haar dossier kunnen kijken.''
Tegenstanders van de wet proberen een raadgevend referendum af te dwingen over de wet. Dat initiatief lijkt te gaan slagen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!