Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Huizenkopers leggen meer eigen geld in'

06-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huis koop huur woning hypotheek 930
Huizenkopers lijken steeds meer eigen geld in te leggen bij de aankoop van een woning. Uit onderzoek van IG&H Consulting & Interim blijkt dat de huizenprijzen ook de afgelopen maanden zijn gestegen, maar dat de gemiddelde hypotheeksom goeddeels gelijk is gebleven.
Voor het eerst werd de groei van de totale hypotheekmarkt sterker geremd door de hoogte van de hypotheek dan door het aantal verstrekte hypotheken, menen de kenners. De totale hypotheekomzet in de branche steeg de voorbije maanden met ,,slechts" 3,8 procent. Het aantal verstrekte hypotheken nam met 2,9 procent toe. De stijging van de gemiddelde hypotheeksom was 0,8 procent.

Verplicht meer geld in te leggen

Deze ontwikkelingen lijken een gevolg van overheidsbeleid. Voor de aankoop van de woning mag momenteel maximaal 100 procent van de marktwaarde worden geleend. Dit percentage is de afgelopen jaren stapsgewijs teruggebracht. Bijkomende kosten moeten door de huizenkoper nu zelf worden betaald. Daarmee worden kopers verplicht meer eigen geld in te leggen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!