Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Huurders worden ziek van schimmelhuizen

Huurders worden ziek van schimmelhuizen

Huurders worden vaak beschuldigd van verkeerd woongedrag als ze ziek worden van schimmel in het huis, terwijl verhuurders elk verband tussen een vochtig huis en medische klachten steevast ontkennen. Wanneer de vochtplekken en schimmels niet op tijd zijn gemeld kan een boete het gevolg zijn. “Er moet iets gebeuren” vind Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht (JBL&G).

Meldpunten

Volgens JBL&G zijn vochtige huizen een groot issue in Nederland. “Als die corporaties blijkbaar niet uit ethische overwegingen het juiste voor hun huurders willen doen, moeten we ze maar in de portemonnee zien te raken. JBL&G heeft vorig jaar een meldpunt opgezet. Omroep West en de SP in Amsterdam hebben ook een meldpunt opgezet. De SP heeft beloofd om deze week het onderwerp aan de orde te brengen in de tweede kamer.

“Bewoners leven korter”

Volgens de SP wordt schimmel in woningen een steeds groter probleem. “Kleine kinderen die al heel jong astma puffertjes en zware medicijnen moeten gebruiken. Bewoners van dit soort woningen worden vaker ziek, leven korter in minder goede gezondheid.” vertelt SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman op de site van de Amsterdamse SP.

Voorkomen van gezondheidsklachten

Er moet snel iets gebeuren. Het zou niet alleen gaan om de erkenning van zieke huurders maar ook gezondheidsklacht als gevolg van de schimmel te voorkomen. Bron: amsterdam.sp.nl