Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

IATA wil actie EU tegen passagierstoeslagen

IATA wil actie EU tegen passagierstoeslagen

De Europese Unie moet de regelgeving versterken om zo de stijgende passagierstoeslagen op luchthavens aan banden te leggen. Die oproep komt van de internationale luchtvaartorganisatie IATA.

Toeslagen verdubbeld

Volgens de IATA zijn de toeslagen die passagiers moeten betalen op luchthavens in de EU in de afgelopen tien jaar verdubbeld. Als die toeslagen in de periode 2006-2016 gelijk zouden zijn gebleven, had dat een prijsvoordeel van gemiddeld 17 euro per vlucht opgeleverd, wat weer goed zou zijn geweest voor 50 miljoen extra reizigers. Dat zou dan weer hebben gezorgd voor een economische impact van 50 miljard euro en het scheppen van 238.000 arbeidsplaatsen, becijfert de IATA.

Aanscherping regels

Door de regels voor luchthavens aan te scherpen kunnen de ticketkosten worden verlaagd, wat weer de vraag naar luchtreizen stimuleert en de concurrentiepositie van Europa versterkt. ,,Strengere EU-regels zijn nodig om te stoppen dat luchthavenmonopolies geld uit de zakken van reizigers kloppen om investeerders te belonen'', stelt IATA-topman Alexandre de Juniac. ANP