Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Illegaal downloaden op vakantie? Misschien toch maar niet!

Illegaal downloaden op vakantie? Misschien toch maar niet!

In Nederland kom je misschien nog weg met illegaal downloaden, maar in veel andere landen hangt er een flink prijskaartje aan het onrechtmatig binnenhalen van bestanden. Echter wordt het verbod niet overal even goed gehandhaafd.

VPNGids.nl adviseert, nu het vakantieseizoen echt begonnen is, over de regelgeving van downloaden in populaire vakantiebestemmingen. Onder andere vakantiegangers in België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Engeland, Schotland en Ierland worden gewaarschuwd. Hier worden regelmatig boetes uitgeschreven voor het illegaal downloaden van films, series en muziek.

Buiten Europa

Ook buiten Europa loop je risico. In de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Japan wordt het downloadverbod actief gehandhaafd. Hier kun je een flinke rekening op de mat verwachten als je de regels overtreedt. Een vrouw in de VS moest bijvoorbeeld 80.000,- dollar betalen per gedownload nummer. Een kwartiertje illegaal gedownloade muziek luisteren kan zo wel behoorlijk duur worden. De vrouw in de VS had in totaal 24 nummers gedownload. Hierdoor kwam haar boete op een totaalbedrag van 1,9 miljoen dollar.

Niet al te strenge handhaving

Er zijn enkele landen waar het downloadverbod net zoals in Nederland wordt gehanteerd. Het gaat om Griekenland, Mexico, Egypte en Australië. Het is hier met de wet verboden, maar er is nog niet actief overgegaan op beboeting. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee: dit kan nog veranderen! Check daarom voor je op vakantie gaat naar deze landen de actuele wetten over downloaden.

Bron: VPNgids.nl