Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

IMF: banken Nederland bestand tegen schokken

IMF: banken Nederland bestand tegen schokken
Nederlandse financiële instellingen zijn bestand tegen schokken. Dat blijkt uit een onderzoek door het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat op verzoek van de Nederlandse autoriteiten werd uitgevoerd. Woensdag maakte De Nederlandsche Bank (DNB) de voorlopige bevindingen bekend.

,,Nederlandse financiële instellingen zijn ogenschijnlijk in staat hun soliditeit te behouden. Niet alleen op basis van verwachte scenario's, maar ook tegen extreme schokken waarop ze getest werden'', aldus het IMF.


Het onderzoek van het IMF was een vervolg op de stresstesten die de Europese toezichthouder CEBS in juli uitvoerde. Het IMF nam echter zeven banken onder de loep, CEBS destijds vier. ,,Alle grote banken hebben hoge kapitaalbuffers, die ruim boven de minimumeisen liggen'', aldus het IMF. ,,Over het algemeen ziet de situatie in Nederland er beheersbaar uit.''


In de komende maanden zal het IMF het rapport afronden. De resultaten worden meegenomen in de jaarlijkse consultatiemissie aan Nederland, die in maart zal plaatsvinden.


Volgens het IMF heeft DNB in reactie op de crisis de juiste stappen gezet in de aanscherping van haar toezicht op de Nederlandse financiële sector. De banken hebben een goede uitgangspositie om te voldoen aan de strengere kapitaalvereisten onder Bazel III, onder meer door kapitaalversterkingen en een verbeterde winstontwikkeling, aldus het IMF.


DNB lag de laatste jaren onder vuur door het Icesave-debacle en het omvallen van DSB. Daarnaast waren er problemen bij verzekeraars, zoals de woekerpolisaffaire. Daarom keek het IMF ook naar de geloofwaardigheid van de toezichthouders, naast DNB ging het daarbij ook om de Autoriteit Financiële Markten (AFM).


Volgens het IMF zit het met die geloofwaardigheid wel goed na interne maatregelen bij de toezichthouders. Volgens het IMF wordt de manier van werken van DNB en de AFM in het buitenland met veel interesse gevolgd.
ANP