Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

IMF: bezuinigingsdrift kan groei remmen

22-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
crisis_05.jpg
De drift van overheden in de eurozone om de begrotingstekorten en de investeringen terug te brengen, kan de komende jaren een rem gooien op de economische groei, waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag.
Ook zijn nieuwe economische problemen volgens het fonds niet uit te sluiten. Het risico van een kredietcrisis ligt vooral op de loer bij de Zuid-Europese landen Griekenland, Portugal, Spanje en Italië, landen met torenhoge schulden. Veel mensen in deze landen werken bij middelgrote of kleine ondernemingen. Deze bedrijven kunnen het volgens het IMF moeilijk krijgen bij het afsluiten van nieuwe leningen. De rente van de Europese Centrale Bank (ECB) moet volgens het fonds voorlopig op het historisch lage niveau van 1 procent blijven om het economische herstel te ondersteunen. Een herstel van het consumentenvertrouwen kan volgens het IMF de economische groei ondersteunen, maar het is ,,onwaarschijnlijk dat consumentenbestedingen voor eind 2011 een substantiële bijdragen leveren aan de groei'', aldus de organisatie voor monetaire zaken uit Washington. Het IMF heeft de laatste jaren een grote rol gekregen in de strijd tegen de recessie. De leencapaciteit van het fonds werd vorig jaar verdrievoudigd tot 750 miljard dollar om landen uit de financiële nood te helpen. Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!