Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

IMF hamert op aanpak huizenmarkt

08-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
daken huizen oude stad 930 x 520
De Nederlandse economie staat er relatief goed voor, maar wordt nog altijd geremd door de hoge schuldenlast van huishoudens. Om die situatie te verbeteren moet de hypotheekrenteaftrek sneller worden afgebouwd en moeten huizenkopers worden verplicht om ook eigen middelen te gebruiken bij hun aankoop. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een donderdag gepresenteerd rapport over Nederland.
Voorzichtigheid
De schulden van huishoudens zijn bijna nergens ter wereld zo hoog als in Nederland, stelde IMF-econoom Tom Dorsey in een toelichting. Dat zorgt voor voorzichtigheid onder consumenten, die bij een lagere schuld wellicht eerder bereid zouden zijn om hun bestedingen op te voeren.
Verdubbel het tempo
Om de schuldenlast te verlagen pleit het IMF voor een verdubbeling van het tempo waarin de hypotheekrenteaftrek nu wordt afgebouwd, naar een verlaging met 1 procentpunt per jaar. Verder vindt het IMF dat hypotheekleningen vanaf 2028 moeten worden beperkt tot 90 procent van de waarde van het betreffende huis. Het maximale leenbedrag wordt momenteel afgebouwd naar 100 procent in 2018.
Het IMF verwacht dat de Nederlandse economie dit en volgend jaar met ongeveer 2 procent groeit. In oktober hield het fonds het op een plus van 1,6 procent dit jaar en 1,7 procent in 2017. Die raming voor 2017 komt overeen met de verwachting van het Centraal Planbureau (CPB).
Extra investeringen
De aantrekkende groei en meevallende belastinginkomsten geven het kabinet meer ruimte om de economie te stimuleren, aldus het IMF. De overheid kan volgens het fonds een kwart tot een half procent van de omvang van de Nederlandse economie extra investeren, bij voorkeur in onderwijs en onderzoek (R&D).
Het IMF riep Nederland begin oktober al op de huidige lage rente aan te grijpen voor extra investeringen. De Europese Commissie kwam vorige week met een vergelijkbaar advies, maar minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vond dat de commissie daarmee zijn boekje te buiten ging. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!