Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Incassobureau's verhandelen data consumenten'

24-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930_afluisteren_bespieden_aftappen
Incassobedrijven houden van miljoenen mensen hun betaalgedrag bij. Deze data worden, zonder medeweten van betrokkenen, aan tal van telecomproviders of energieleveranciers verkocht. Deze handel in persoonsgegevens is in strijd met de privacywetten.

Onderzoek

Dat schrijft de Groene Amsterdammer op basis van onderzoek van Investico, een platform van onderzoeksjournalisten. Volgens het tijdschrift beschikken bedrijven als Lindorff en Focum over tien miljoen profielen van consumenten. Op basis van allerlei gegevens wordt de kredietwaardigheid van consumenten in kaart gebracht. Op basis van deze profielen maken webshops of telefoonproviders een inschatting hoe risicovol een klant is wat betreft betaalgedrag.
Volgens de privacywet zijn bedrijven verplicht te melden als er data worden verkocht of gekocht, maar dat gebeurt in de praktijk nooit, stelt Investico. De Groene Amsterdammer/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!