Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Inflatie eet spaargeld op

Inflatie eet spaargeld op

Sparen is geen remedie meer om je te wapenen tegen de stijgende inflatie. Dit meldt vergelijkingssite Sparen.nl. Doordat de inflatie nu hoger ligt dan de spaarrentes kost het eerder geld om te sparen dan dat het je geld oplevert.

Boven maximale spaarrente
In december 2016 was de hoogste spaarrente die je kon krijgen 0,7 procent. Op dit moment was de inflatie al 1 procent. Het is voor het eerst sinds september 2013 dat de inflatie boven de maximale spaarrente uitkomt.

Deposito
Ook een depositorekening, waar je de rente voor een of twee jaar vastlegt, levert niet genoeg op. De rente ligt momenteel boven het inflatieniveau, namelijk tussen de 1,1 en 1,2 procent, maar als de inflatie naar verwachting doorzet, gaat dit ook boven dit niveau zitten en alsnog geld kosten.

Vijf jaar
Naast een of twee jaar zijn er ook deposito’s met een looptijd van minimaal vijf jaar. Sparen.nl raadt deze deposito’s af. Volgens de vergelijkingssite is de gemiddelde spaarrente zo historisch laag, dat vroeg of laat de rentes weer zullen stijgen. Als je dan een deposito heb afgesloten op het oude percentage profiteer je niet mee van de stijging.