Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Informatie over houdbaarheid gerookte zalm schiet tekort'

28-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
10580 keer bekeken
  •  
zalm gerookte 930 x 520
Op verpakkingen van gerookte zalm staat veel onduidelijke informatie over de houdbaarheid van het product. De Consumentenbond wil dat fabrikanten het bewaaradvies voor gerookte zalm veel duidelijker maken.
Houdbaar/te gebruiken tot
De Consumentenbond beoordeelde de versheid en hygiëne van de gerookte zalm in de supermarkt en bekeek ook de bewaarinformatie op de verpakking. Aan dat laatste bleek nogal wat te mankeren. Op 13 van de 20 onderzochte producten staat een tenminste-houdbaar-tot-datum (tht) in plaats van een te-gebruiken-tot-datum (tgt). De tht-datum suggereert dat de gerookte zalm na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog prima gegeten kan worden, wat absoluut onwenselijk is bij zo’n kwetsbaar product.
Bewaaradvies
Ook op het houdbaarheidsadvies na openen is het nodige aan te merken. Op de helft van de 20 verpakkingen staat het vage advies 'na openen beperkt houdbaar'. Volgens de bond is de tekst: 'na openen binnen 48 uur consumeren', duidelijker. Op slechts op 6 van de 20 verpakkingen wordt het advies gegeven om de zalm op maximaal 4 graden Celsius te bewaren, terwijl dit het veiligste advies is. De Consumentenbond zal zijn kritiek op de verpakkingen voorleggen aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en aan het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de brancheorganisatie van supermarktketens. Bron: Consumentenbond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!