Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Informatie over tijgermug in Nederland moet openbaar

07-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tijgermug mug
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet documenten over de vondst van Aziatische tijgermuggen in Veenendaal openbaar maken, zo oordeelde de Raad van State woensdag.
Het platform Stop Invasieve Exoten had verzocht om de informatie, om daarmee te kunnen traceren waar de muggen precies gevonden zijn. Het platform wil achterhalen of een bandenbedrijf in Veenendaal de bron is. In Veenendaal werden een paar jaar geleden 56 tijgermuggen, die ziektes als knokkelkoorts of zika kunnen overbrengen, gevonden.

Gevoelige informatie

Met deze uitspraak van de Raad van State wordt een streep gehaald door het vonnis van de rechtbank Amsterdam van vorig jaar. De rechter oordeelde toen dat het openbaar maken van de informatie de persoonlijke levenssfeer zou aantasten van de bewoners waar de muggen zijn gevonden.
De NVWA laat weten de uitspraak van de raad te respecteren. "We gaan nu goed kijken wat er precies openbaar gemaakt moet worden, maar we zullen de documenten publiceren", aldus een woordvoerster. Wanneer dit gebeurt, kon ze nog niet zeggen. De NVWA zegt ook te gaan kijken wat voor gevolgen de uitspraak voor de werkwijze van de toezichthouder heeft, onder meer omdat het om privacygevoelige informatie gaat die openbaar gemaakt moet worden.

'Naming en shaming'

Het platform is 'ontzettend blij" en noemt de uitspraak "heel belangrijk voor heden en toekomst". De woordvoerder denkt dat de dreiging van 'naming en shaming' bedrijven in de toekomst onder druk zal zetten om beter om te springen met het gevaar van de tijgermug. ANP

Meer over:

nvwa, tijgermug
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!