Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Mobiel op afbetaling kan vanaf vandaag BKR-registratie opleveren

Mobiel op afbetaling kan vanaf vandaag BKR-registratie opleveren

Telecomproviders moeten vanaf maandag 1 mei voordat zij een krediet voor een mobiele telefoon verstrekken verplicht een zogeheten inkomens- en lastentoets uitvoeren. Daarmee moet worden bepaald of het verantwoord is om aan consumenten een krediet te verstrekken. Onderdeel van de toets is het opvragen van de kredietstatus bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). 

Inkomenstoets en registratie
Valt zo'n lening voor een nieuwe smartphone hoger uit dan 250 euro, dan moet de koper vanaf 1 mei worden geregistreerd bij het BKR. De telecomaanbieders zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de inkomenslastentoets en de registratie bij het BKR.

Meer dan 250 euro
De verplichting, opgelegd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM), geldt voor alle mobiele telefoons met een waarde van meer dan 250 euro die op afbetaling worden gekocht. Naast het opvragen van de kredietstatus controleert de telecomprovider ook het inkomen en de woonlasten van de consument. Telecomproviders bepalen overigens zelf de richtlijnen voor het al dan niet verstrekken van een krediet.

BKR-registratie verplicht
Als de koper van een nieuwe mobiel, duurder dan 250 euro, kredietwaardig blijkt dan mag hij een lening voor een telefoon aangaan. Dit krediet wordt verplicht geregistreerd bij het BKR. Bij bijvoorbeeld het aangaan van een lening of hypotheek wordt er gekeken naar die gegevens.

Beschermen
Begin dit jaar werd bekend dat de regels voor telefoons op afbetaling strenger zouden worden. Dat moet consumenten beschermen tegen te hoge schulden.

Beter inzichtelijk
Naast de inkomenscheck moeten de kosten voor telefoons apart worden vermeld van de abonnementskosten, zodat beter inzichtelijk is hoeveel het kost om een mobiele telefoon gespreid te betalen. Ook moet het makkelijker worden om aanbiedingen met elkaar te vergelijken. ANP / Kassa