Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Invoer palmolie weer gestegen

19-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
palmolie 930x520
De invoer van palmolie trek weer aan. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de Nederlandse import van palmolie in 2017 na jaren van afname weer toegenomen.

Nederland grootste handelaar binnen EU

Palmolie wordt in allerlei voedingsmiddelen gebruikt, van pindakaas tot margarine en ijs. Het wordt daarnaast ook gebruikt in shampoo, cosmetica en biobrandstoffen. Nederland is in de Europese Unie met afstand de grootste handelaar van de omstreden grondstof.

Palmolie belangrijke oorzaak ontbossing

De wereldwijde productie van palmolie is volgens tal van deskundigen een belangrijke factor bij ontbossing en uitputting van landbouwgrond. Ook zijn er zorgen over de arbeidsomstandigheden van landarbeiders, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de uitstoot van broeikasgassen.

Steeds meer palmolie uit Latijns-Amerika

Er kwam vorig jaar voor ruim 2 miljard euro aan ruwe palmolie, palmoliefracties en palmpitolie Nederland binnen. Dat is dik een vijfde meer dan een jaar eerder. Die toename komt voor ongeveer de helft doordat de prijzen zijn gestegen en voor de rest door de aangetrokken handel. De meeste palmolie is afkomstig uit Indonesië en Maleisië, maar steeds meer wordt geïmporteerd uit Latijns-Amerika.
Nederland is met 1,3 miljard euro ook de grootste palmolie-exporteur van de Europese Unie, op grote afstand gevolgd door Duitsland. Wat het land uitgaat zijn vooral palmoliefracties die worden gewonnen uit ingevoerde ruwe palmolie. Deze bewerking vindt in Nederland plaats. Ruwe palmolie en palmpitolie worden door Nederland nauwelijks uitgevoerd. ANP

Meer over:

palmolie, cbs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!