Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Invoering leenstelsel ten koste van studie'

06-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
collegezaal_02.jpg
Studentenorganisaties maken zich grote zorgen over het betaalbaar houden van een studie als een leenstelsel wordt ingevoerd. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vreest dat studenten meer moeten gaan werken om de schuld binnen de perken te houden en dat gaat dan ten koste van de studie. Die conclusie lijkt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) ook te trekken in een binnenkort te verschijnen onderzoek naar de gevolgen van de invoering van een leenstelsel.
'Student wil lenen uitstellen'
Donderdag verscheen kort de conclusie op internet dat invoering zal zorgen voor ,,leenaversie''. ,,Men wil het lenen zo lang mogelijk uitstellen en dat vergt op uiteenlopende terreinen gedragsaanpassingen''. Het SCP laat weten dat deze conclusie per ongeluk kort op internet verscheen. Het planbureau wil niet vertellen of dit de eindconclusie is en kan ook niet specifieker vertellen wanneer het rapport verschijnt.
Gift wordt een lening
Het is de wens van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) om in 2014 een leenstelsel in te voeren. Die moet de basisbeurs vervangen. Concreet betekent dat voor studenten dat de gift die zij eerst kregen, vanaf volgend jaar wordt omgezet in een lening. Ook de ov-studentenkaart, waar studenten gratis mee kunnen reizen, dreigt te verdwijnen. De gevolgen daarvan zijn onderzocht door het SCP, op verzoek van de minister. Ze wil onder meer weten wat de gevolgen zijn als studenten langer terug mogen betalen, wat er gebeurt als de aanvullende beurs omhoog gaat en of er aan de rente kan worden gesleuteld. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!