Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Invriezen filet americain leidt tot minder zieken

15-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Filet americain
Vries je filet americain in, kan dat een infectie met toxoplasmose voorkomen. Dat leidt daarmee tot minder zieken, dus ook minder zorgkosten. Maar dat niet alleen: ook de kosten van speciaal onderwijs en kosten door verlies aan productiviteit gaan omlaag. Dat stat in een onderzoek van het RIVM dat werd gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.
Wat is toxoplasmose en hoe voorkom je het? Toxoplasmose kun je krijgen door het eten van rauw vlees. Vooral een populair broodbeleg als filet americain, dat gemaakt is van rauw vlees, leidt tot toxoplasmose. De meeste mensen hebben geen last van de infectie, maar het kan al snel ernstige gevolgen hebben voor mensen die verzwakt zijn. Vooral bij zwangere vrouwen wordt het eten van filet americain afgeraden, gezien het tot miskramen en bij baby's tot aangeboren hersen- en oogafwijkingen kan leiden. Ongeveer 750 mensen worden elk jaar ziek vanwege toxoplasmose. Bij minder dan de helft gaat het om aangeboren afwijkingen. Ongeveer de helft van de ziektegevallen wordt toegeschreven aan het eten van (rauwe) vleesproducten.

Kosten-batenanalyse invriezen

Het RIVM maakte een maatschappelijke kosten-batenanalyse voor als filet americain minimaal twee dagen wordt ingevroren bij een temperatuur van min 12 graden. De kosten van deze maatregel (hoger stroomverbruik om het vleesproduct af te koelen) zijn veel minder dan de opbrengsten. De netto-opbrengsten zijn naar schatting 10 tot 30 miljoen euro per jaar. Het RIVM stelt dat het overgrote deel van de opbrengsten hierbij schuilt in verbeterde kwaliteit van leven doordat de chronische gevolgen van toxoplasmose vermeden worden.
Een woordvoerder geeft aan dat in een ideale situatie groothandel en leverancier het product al invriezen voor het naar de winkel gaat. Ook is het voor de klant een aanrader de filet americain eerst thuis in te vriezen voorafgaand aan consumptie. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!