Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Inwendige bestraling geeft minder bijwerking

05-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ziekenhuisbed_ziekenhuis_kamer_hospitaal_05.jpeg
Als vrouwen met baarmoederkanker worden bestraald via de vagina, hebben ze daarna minder last van bijwerkingen. Dat schrijven Nederlandse wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op de website van het internationale wetenschappelijke tijdschrift the Lancet. Het artikel is vrijdag gepubliceerd.
De vrouwen hebben na de inwendige bestraling veel minder darmklachten dan wanneer ze op de normale manier worden bestraald. De onderzoekers hebben vastgesteld dat de inwendige manier verder net zo goed werkt en evenveel overlevingskansen geeft. In Nederland krijgen ongeveer 1600 vrouwen per jaar baarmoederkanker. Vaak gaat het om oudere vrouwen; de gemiddelde leeftijd is 67 jaar. In principe is de kankersoort goed te behandelen. Als de baarmoeder is verwijderd, kan de kanker terugkeren in het bekken. Als dat dreigt, is bestraling nodig. Als dat op de uitwendige manier gebeurt, worden vaak ook de darmen meebestraald. De patiënten houden dan vaak na de behandeling klachten over.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!