Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Is de slimme meter voor iedereen een 'slimme' keus?

21-02-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
448 keer bekeken
  •  
195x90_energiemast_01.jpg
De komende jaren moeten we allemaal kiezen: wel of geen slimme energiemeter in ons huis? Vanaf begin dit jaar wordt de meter, die zelf de meterstanden voor gas en elektriciteit doorgeeft aan de netbeheerder, huis aan huis vervangen. De vraag is: is het voor iedereen wel zo'n 'slimme' keus?
Dat hebben we bij Kassa gemerkt: we worden overstelpt met vragen van bezorgde kijkers via de mail en op onze Facebookpagina . Tijd voor een goed gesprek over die slimme meter. Dat doen we met energiedeskundige Erik Smith en Lucas Stassen van Netbeheer Nederland , de brancheorganisatie van netbeheerders.
Waarom slimme meter?
Voor 2020 worden alle analoge gas- en elektriciteitsmeters in heel Europa vervangen door digitale meters. Met de slimme meter moet worden ingespeeld op ons veranderde energiegebruik. Onze fossiele brandstoffen, zoals aardolie en aardgas, raken steeds verder op. Dit heeft ervoor gezorgd dat men steeds meer op zoek gaat naar alternatieve energiebronnen, zoals wind en zon. Toch moeten we hier zuinig mee zijn, want op dit moment is de opbrengst daarvan nog niet genoeg. Daarom is het van belang dat we onze energie efficiënter gaan gebruiken. De slimme meter maakt het voor energieleveranciers makkelijker om in te spelen op vraag en aanbod. Zo neemt de efficiëntie van energieverbruik toe en neemt verspilling af.
Hoe slim is de meter eigenlijk?
De slimme meter is zelf net zo slim, of dom, als de ouderwetse energiemeter. Ze houden allebei de meterstand bij. Het is dus niet zo dat je met de slimme meter zelf energie kunt besparen. Het enige verschil is dat op de slimme meter de mogelijkheid is dat de meterstanden op afstand worden uitgelezen door de netbeheerder. De slimme meter kun je wel slim maken door de meter uit te laten lezen. Dit kan met speciale apparatuur, zoals een slimme thermostaat of speciale displays. Met speciale apps of computerprogramma's. Met deze programma's kun je je energieverbruik in kaart brengen en analyseren. Meer info lees je op Energieverbruiksmanagers.nl.
Privacy
Sinds er gesproken wordt over de mogelijke invoering van de slimme meter woedt er al een hevige discussie over de privacygevoeligheid van het apparaat. Het kabinet wilde de meter in eerste instantie verplicht invoeren, maar in de Eerste Kamer werd hier een stokje voor gestoken. Zij bepaalde dat consumenten de mogelijkheid moet hebben om het apparaat te weigeren. Om de privacy te beschermen, moet de slimme meter aan wettelijke eisen voldoen. De netbeheerders zijn verplicht om maatregelen te nemen om hun netten aan dataverkeer te beveiligen. Toch ontdekte journalist Jaap Meijers drie weken geleden een groot privacylek. Hij kwam erachter dat je het energieverbruik van andermans huis kan uitlezen via een aantal apps die gekoppeld kunnen worden aan de slimme meter.
Zonnepanelen
Veel mensen met zonnepanelen maken zich zorgen om de komst van de slimme meter. Ze zijn bang dat ze na 2020 nadeel ondervinden van deze meter. De slimme meter heeft meerdere telwerken en registreert naast de verbruikte energie ook de energie die wordt opgeleverd door de zonnepanelen. De energieleverancier verrekent dit op jouw jaarafrekening. Als jouw zonnepanelen meer energie opbrengen dan jij verbruikt, dan krijg je daarvoor dezelfde prijs terug die je betaalt voor energie. De oude meter heeft maar één telwerk en loopt terug bij energie die door jouw zonnepanelen extra wordt opgeleverd. Daarmee ben je dus niet afhankelijk van de energieleverancier voor de afrekening van de door jouw opgebrachte zonne-energie. Bezitters met zonnepanelen met een oude meter willen liever hun oude analoge meter behouden. Minister Kamp heeft aangekondigd vanaf 2017 de regeling voor terug geleverde energie te gaan evalueren en van 2020 eventueel aan te passen. Hij laat aan de redactie van Kassa weten dat het wel of niet hebben van een slimme meter nooit een reden kan dat de ene partij wordt bevoordeeld ten opzichte van een andere.
Weigeren
Als je geen slimme meter wilt, dan heb je drie opties. Je kunt wel de slimme meter nemen en de uitleesfunctionaliteit uit laten zetten. Er is ook de mogelijkheid voor een digitale meter die niet op afstand uitgelezen kan worden. Soms zijn hier kosten aan verbonden. Uiteraard kun je de slimme meter weigeren. Meer lees je hier .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!